Windows vista kurulum ve kullanımı


Bilgisayarımıza Windows Vista yı kurmak daha önce kullandığımız Windows sürümlerinden farksız hatta daha da kolaydır diyebiliriz. Kurulum işlemi için:

Başlangıç Cd sini bilgisayarımıza takıp install(KUR) işlemini başlatalım karşımıza açılan pencereden Yeni kurulum için “İnstall now (Şimdi Yükle)”, kurulumu onarmak için Uyumluluğu çevrim içi denetle “Check compatibility online” komutlarının tıklanması ardından kurulum işlemi başlayacaktır.

Önce Windows Vista bilgisayarımızın kontrolünü yaparak mevcut donanımın bilgisayarımıza Windows Vista işletim sisteminin kurulumu için uygun olup olmadığını araştıracaktır.   
 


Bilgisayarımıza Windows Vista kurulabilmesi için en azından 512 MB ram ve en azından 1 GHZ işlemci bulunması gerekmektedir. Bilgisayarımızda gerekli donanım yoksa bizi sistemin kurulamayacağı konusunda uyarıp işlemden çıkmamız istenecektir. Eğer gerekli donanım bilgisayarımızda varsa kurulum işlemini başlatacaktır. Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi “İnstall Now(Şimdi Kur)” komutlarının tıklanması ile kurulum işlemi başlar.

Karşımıza cd key numarasının istendiği pencere açılacaktır. Bize verilen Cd miz üzerinde bulunan Cd key numarasını resimde de görüldüğü gibi “producet key” diye başlayan komut satırı altındaki pencereye gireriz. Eğer girdiğimiz numara doğruysa mesele yok bilgisayarımız kontrolünü yaparak sayfayı geçer ve kurulum işlemine devam eder.Eğer bilgisayarımız kurulum esnasında aktivikasyon işleminin yapılmasını istiyorsak o vakitte “Automatically activate Windows..(Otomatik olarak aktivede et)” diye başlayan komut satırı önündeki pencereye mausumuzla tıklayıp aktif hale getiririz.Eğer bilgisayarımız internete bağlı değil veya bağlı fakat internet açık değilse bu komutu devre dışı bırakmalıyız.Aktif olması durumunda internete bağlı olmadığımız için kurulum işlemi başlayamaz sürekli internet bağlantısını kontrol ederek bizi hatanın düzeltilmesi konusunda uyaracaktır.Bu işlemlerde kurulumun başlamasını geciktirecektir.



            Girilen cd key numaraları adından bilgisayarımız yeniden başlayacaktır. Kurulum işlemi yapılırken artık girilen bilgilerin ardından bize bir şey sormaz. Önceki işletim sistemlerinden farklı olarak daha rahat bir şekilde, tamamen kendi başına kurulumu yapar ve bitirir.

            Windows her türlü donanım ayarlarını kendisi yapar. Hâlbuki önceki işletim sistemlerinde bilgisayarımız arada bir bize değişik sorular sorarak bizi yönlendirirken Vista da böle bir durum söz konusu değildir.

            Eğer bilgisayarımızda kurulu olan Vista işletim sistemi çökmüş ve sistemi yeni kurmak için formatlama gerekiyorsa o zamanda yapacağımız işlem gayet basit

            CD mizi bilgisayarımıza takalım bilgisayarımızı yeniden başlatalım karşımıza açılacak başlamak için bir tuşa tıklayın komutu ardından bilgisayarımızda kurulum işlemi başlar ilk olarak yukarıdaki uyarılar ve yönlendirmelerin ardından karşımıza yeni bir pencere açılacaktır. Bu pencerede bize bilgisayarımızda kurulu olan sürücüler ve onlara ait gerçek bilgiler görüntülenecektir. Biz hangisine vistayı kurmak istiyorsak önce o sürücüyü seçeceğiz. Ardından seçenekler komutu ile sürücümüzü biçimlendireceğiz. Biçimlendirme işlemi ardından kurlumu başlatabiliriz. Burada daha önce anlattığımız işlemleri aynen tekrarlarız.

            Bilgisayarımıza Windows Vistayı kurduk artık bilgisayarımızı kullanmaya başlayabiliriz. Bunun için açılış düğmesine basalım ve bekleyelim. Bilgisayarımız işlemci ve ram büyüklüğüne göre uygun hızla açılış yaparak masaüstü konumuna gelecektir. Aşağıdaki fotoğrafta Masaüstü konumunda bilgisayarımızı görüyoruz.

GÖREV ÇUBUĞU VE BAŞLAT MENUSU AYARLARI

Önceki Windows sürümlerine göre bazı farklılıklar gösterir. Aşağıdaki fotoğrafı inceleyelim. Görev çubuğu ve başlat menusu açık. Önceki sürümlerde “Başlat” menu sağa doğru açılan pencerelerden oluşurken burada “Başlat menu” iki bölümlü tek bir



Pencere olarak karşımıza çıkıyor. Bu pencerede Programlar “Tüm Programlar (All Programs)” klasörü içersinde bulunuyor. Biz herhangi bir klasöre mausumuzun sol kulakçığı ile tıklayınca, klasör içerisindeki programları görebiliyoruz.

            Burada “BAŞLAT” menude bulunan programları tek tek açıklayalım:

            Yardım ve Destek: Bilgisayarımızda çalışırken karşılaştığımız sorunların çözümünde bize yardımcı olacak bilgilere ulaşmamızı sağlar öncekilerden pek bir farkı yoktur. Sadece yardım konusunda biraz daha profesyonelleştiğini biraz daha geliştiğini görürüz. Eğer yeni bir kullanıcıysak yardım menuyu kullanma alışkanlığını temelden kazanmaya çalışmak mutlaka faydalı olacaktır. Yapmamız gereken yardım menusu tıklanmasının ardından açılan pencereden sorunumuzla ilgili başlığı bulup tıklamak olacaktır.
         Varsayılan Programlar: Bilgisayarımızda bulunan programların açıklaması ve kurulumunu önerir. İstediğimiz bir programı seçerek kullanıma açarız.
        Denetim Masası: Bilgisayarımızın her türlü ayarlarının yapıldığı daha önce kaptan köşkü diye açıkladığımız penceredir. Burada da kategoriler halinde sıralanmıştır istediğimiz ayarı tıklayarak açar çalışırız.
           Bağlan: Bilgisayarımızın ağa bağlanmasını sağlayan penceredir.
       : Bilgisayarımızın bağlı olduğu ağdaki bilgisayarları görüp ayarlarını yapabileceğimiz penceredir.
   Bilgisayar: Bilgisayarım araç çubuğu ile karşımıza açılan penceredir. Tıklanınca bilgisayarımızda kurulu olan sürücülerle ilgili her tülü bilgiyi doğrudan ulaşabiliriz.
       Son kullanılan Öğeler: Bilgisayarımızda en son kullandığımız program ve dosyaları listeler.
     Ara: Bilgisayarımızda herhangi bir veriyi arama işlemini gerçekleştirir. Aşağıdaki resimde dosya kelimesi ve arama sonuçlarını görüyoruz.



            Vistanın bir kolaylığıda pencereye aradığımız ismi yazmaya başlarken bilgisayarımızda arama işlemine başlıyor ve çok kısa bir zaman içersinde arama işlemini gerçekleştiriyor olmasıdır.
     Oyunlar: Bilgisayarımızda Kurulu olan oyunları listeleyen pencere açılır. İstediğimiz oyunu açar oynarız.
     Müzik: Bilgisayarımızda yüklü olan müziklerin saklandığı klasörü ve içindeki müzikleri gösterir
        Resimler: Bilgisayarımızda yüklü olan resimleri gösteren klasördür.
       Belgeler: Bilgisayarımızda çalışırken oluşturduğumuz tüm belgelerin doğrudan kaydedildiği ve saklandığı klasördür.
     Bilgisayar adı: Tıklayınca bilgisayarımızdaki tüm belge klasörlerinin saklandığı ve listelendiği klasörler karşımıza açılır.

            Başlat menuyu açıkladıktan sonra Görev Çubuğu nu tanımaya çalışalım
Şimdide görev çubuğu üzerine mausumuzun sağ kulakçığı ile tıklayıp açılan pencereden gerekli ayarları yapalım.


            Açılan pencereden “Araç çubukları” menusu ile Görev çubuğu üzerinde hangi araç çubuklarını bulundurmak istiyoruz. Resimde görüldüğü gibi istediğimiz araç çubuklarını Görev Çubuğu’na yerleştiririz.
            Adres: Komutunu tıklayınca görev çubuğundan istediğimiz web sayfasına gitmek için açılan adres satırına gerekli adresi gireriz Burada Explorer sayfasını 


 Açmadan resimde görüldüğü gibi adresi yazıp istediğimiz web sayfasına gidebiliyoruz. Wista da en büyük yenilik yapılmak istenilen işleme en kısa yoldan ulaşmayı sağlamasıdır.

            Windows Media Player seçili hale getirilince resimde de görüldüğü gibi media player çalışırken aynı zamanda görev çubuğuna da yerleştirilerek daha şık bir

Görünüm ve daha rahat bir kullanım kolaylığı sağlamış oluruz.
Linkler komutunu seçili hale getirerek varsa linklere masaüstünden ulaşım imkânı sağlar.
 
            “Tablet Pc Input Panel” komutunu aktif hale getirerek sayfamıza ekran klavyesini getiririz. Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi.
            Masaüstü: Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi Masaüstünde bulunan tüm araçları görev çubuğuna yerleştirip bir pencerede istediğimiz zaman gösterebiliriz.
  
            Hızlı Başlat” hızlı başlat araç çubuklarını “Görev Çubuğu’na” yerleştirmeye ve kaldırmaya yarar.

            Yeni Araç çubuğu (New toolbar)”… Mevcut klasörlerden istenileni görev çubuğu üzerine yerleştirir ve burada yeni bir araç çubuğu oluşturmamızı sağlar.

            Properties “Özellikler” komutunu tıklayınca da karşımıza eski sürümlerde gördüğümüz masaüstü ve başlat menusu Ayarları ile ilgili pencere açılacaktır. Fakat buradaki pencere önceki sürümlerden biraz farklı bir penceredir.

            Aşağıdaki fotoğrafı inceleyerek bu pencerenin ayarlarını yapmaya çalışalım. Aynı ayarlara başka pencerelerden de gelebiliriz. Biz burada sadece yapılan işlemleri sıra ile anlattığımız için bu konuyu da burada anlatıp geçeceğiz.

            Açılan pencerenin üst kısmındaki başlıklara bakalım ve tek tek bu başlıklarla ilgili komutları açıklayalım

            Görev Çubuğu ve Başlat Menusu Özellikleri:
           
            Görev çubuğunu kilitle (Lock the taskbar):Görev çubuğunu kilitleyerek üzerinde başka bir harekete engel olur ve ya başka araç çubuklarının burada yer almasına engel olur. Görev çubuğu üzerinde bulunan tüm program kısa yolları ve ikonlar sabitlenir. Buraya yeni bir ilave yapılamaz.

            Görev çubuğunu gizle (Auto-hide the taskbar) :Görev çubuğunu gizler. Mausun görev çubuğu üzerine gelmesiyle görünür, uzaklaşınca gizlenir. Pek kullanılmasını tavsiye etmem, hele de yeni bir kullanıcı isek. Sadece çalışmamızı zorlaştırır.



Görev çubuğunu pencerelerin üzerinde tut (Keep the taskbar of other Windows) Açılan pencereler arkada görev çubuğu önde bulunur.

            Benzer görev çubuğu öğelerini grupla (Group smilar taskbar buttons): Açılan pencereleri kendi türleri içersinde grup olarak gösterir. Yani Klasörleri bir grup, web sayfalarını bir grup, Word dosyalarını bir grup vs.
            Hızlı Başlat’ı göster (Show Quick Launch)Seçilen araç çubuklarına kolay ulaşmak için istersek görev çubuğu üzerinde gösterilir istersek kaldırırız.

            İkinci Başlık “Başlat Menu” Başlat menuyu istersek Vista istersek Klasik başlat menu görünümüne çeviririz. İstediğimizi seçip tamam komutunu tıklamak işlem için yeterlidir.
            Bildirim Alanı (Notification Area): Görev çubuğu üzerinde bulunan saat volüm network ağları gibi ikonların görev çubuğundan kaldırılmasını veya görev çubuğuna yerleştirilmesini sağlar.

            Araç Çubukları daha önce saydığımız araç çubukları ile ilgili ayarları yapar. Görev çubuğu üzerinde bulunmasını istediğimiz araç çubuklarının seçimini yapar.

            Eski Windows sürümlerini kullanan bir kullanıcı rahatlıkla Vista işletim sistemini de kullanabilir.

            DENETİM MASASI

            Windows Xp ile fazla bir farklılık göstermez. Her ikisinde de olduğu gibi klasik ve normal görünüm ayarları açılan pencerenin sağındaki başlıktan yapılır. Gerekmedikçe klasik görünümü kullanmamak daha rahat bir kullanım için uygundur diyebiliriz.
        
              Bilgisayarımızla ilgili her türlü ayarların yapıldığı program klasörü “Denetim Masası” klasörüdür. Bir yerde denetim masası bilgisayarımızın kaptan köşküdür diyebiliriz.

            Denetim masasındaki tüm komutları kullanmıyoruz. Bu komutların bir kısmı Windows’un kurulumu esnasında kurulup ayarlanır bir daha da ayarlama gereği duyulmaz. Ayrıca bilgisayarımıza kurulan bir müzik programı veya bir virüs programı da denetim masasına ikonunu yerleştirir ama biz bunu kullanmak gereği duymayız. Bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Bu nedenle biz klasik görünümden ziyade “Kategori Görünümü” olarak Denetim Masası’nı inceleyelim ve tanıyıp kullanmaya çalışalım.

            Yukarıdaki resimde denetim masasını kategori görünümünde izliyoruz. Her başlığın altında o başlıkla ilgili alt başlıklar yer alıyor. Eğer Aradığımız bu başlıkların hangisinde olduğunu biliyorsak onu, yoksa başlık satırını tıklayarak o kategorideki tüm donanım ayarlarını görürüz. Şimdi örnek olarak birkaç başlığı ve bunlarla ilgili ayarları görelim.

            Sistem ve Bakım: Bu komutu tıkladığımızda karşımıza açılan karşılama penceresinden sistemimizle ilgili bilgileri öğreniriz.  
            Karşılama merkezi: Açılışta karşımıza açılan sayfayı gösterir. Eğer bilgisayarımızın açılışı ile ekrana açılmasını istemiyorsak sayfanın sol alt köşesindeki “Başlangıçta çalıştır” komutunu devre dışı bırakırız.
            Yedekleme ve geri yükleme: Verilerimizi çökmelere karşı yedeklemek için kullanılır.
            Sistem: Bilgisayarımızın Ram miktarı ve işlemci hızını gösterir ayrıca değerler düşükse en uygun hale getirmek için ayar yapmamızı sağlar. ”Windows
Deneyim Dizini” komutunu tıklayarak açılan pencereden “Puanımı güncelleştir” komutunu tıklayalım bir müddet beklemenin ardından sistemin kendini denetleyerek en uygun ayarları ekrana getirdiğini göreceğiz. Bu işlem birkaç dakika sürebilir.

 
            Windows Update: Sistemi günceller yeni dosyaları yükler.
            Performans bilgileri ve araçları: Bilgisayarımızın performansını artırmak için kullanırız. Yukarıda Sistem komutunu anlatırken işlemi de anlattık.
            Aygıt Yöneticisi: Aşağıdaki resimde görüyoruz.
  
Daha önce öğrenmiştik. Hatalı olan donanım bir soru işareti ile görüntülenir. Hatalı olan donanım üzerine mausumuzla tıklayıp seçili hale getirir ardından da “Kaldır” komutunu tıklayarak bilgisayarımızdan kaldırırız. Sürücüsünü bularak yeniden kurulum yaparız.

            Yönetimsel araçlar: Diskte yer aç komutunu tıklayarak gereksiz dosyaları bilgisayarımızdan kaldırırız. İşlem gayet basit: Komutun tıklanması ardından açılan pencereden istediğimiz seçeneği alır “Tamam” komutunu tıklarız. Bilgisayarımız kontrollerini yapar silinebilecek dosyaları bize liste olarak gösterir. Bizde silinebilecek dosyaları seçerek “Tamam” komutunu tıklarız

            Sabit sürücüyü birleştir: Harddisk üzerinde dağınık durumda bulunan verileri düzenleyerek bilgisayarımızın daha düzenli ve hızlı çalışmasını sağlar. Bilgisayarımızın düzenli çalışması için belli aralıklarla bu komutu kullanmak gerekir

 
            Sabit disk bölümleri oluştur ve biçimlendir: Diskimizi çalışırken bile rahatlıkla bölerek yeni birimler oluşturur ve biçimlendirebiliriz. Sabit disk bölümleri oluştur ve biçimlendir. Komutunun tıklanmasının ardından karşımıza açılan pencereden bölmek istediğimiz sürücüyü seçelim üzerine mausumuzun sağ kulakçığı ile tıklayalım açılan pencereden “Birimi Küçült” komutunu tıklayalım. Karşımıza yeni bir pencere açılacaktır. Bu pencerede bölmek istediğimiz bölümün toplam boyutu, Kullanılabilen küçültme alan boyutu, küçültülecek olan alan miktarı bize sorulur. İstediğimiz değerleri girelim ve “Küçült” komutunu tıklayalım. Burada dikkat etmemiz gereken “C sürücüsünde” küçültmeden sonraki toplam boyut “20 Mb” tan az olmamalı yoksa sistem sağlıklı çalışmayabilir.
            Küçültme işleminden sonra yeni ham bölüm karşımıza açılacaktır. Yalnız bu küçültme işlemi bellek boyutuna göre birkaç dakika sürer sabırla işlemin bitmesini beklemeliyiz. Bölümleme işlemi gerçekleştikten sonra ayrılan yeni bölüm üzerine mausumuz sağ kulakçığı ile tıklayıp açılan pencereden “Biçimlendir” komutunu tıklarız, ardından da bölümü biçimlendiririz.
           
            Güvenlik: Bilgisayarımızın dış saldırılara karşı güvenliğini sağlamak için kullanılır. Pencereyi tıklayıp açtığımızda bize sunulan seçeneklerden istediğimizi alır “Tamam” komutunu tıklarız.
            Denetim Masasında kullanacağımız bir başka özellikte güvenlik merkezidir. Gerek Virüslere gerekse spamlara karşı bilgisayarımızı korumaya almak için standart kurulum yanında farklı ayarlar yapmak için bu seçeneği kullanırız. Eğer standart ayarları kullanmak istersek zaten burada yapacağımız herhangi bir işlem yoktur.

            Güvenlik ayarları yanında bilgisayarımızın Update işlemi içinde aynı seçeneği kullanırız. Kullandığımız yazılım Lisanslı bir yazılımsa internete bağlıyken Update işlemini başlatırız. Önce bilgisayarımız Update işleminde sistem ve lisans kontrolü yapar ardından da Update işlemi başlar.
            Programlar: Daha önceki ayarlardan hiçbir farkı yoktur. Bilgisayarımızdan kaldırmak istediğimiz programı seçer “kaldır” komutunu tıklarız. Seçtiğimiz program bilgisayarımızdan kaldırılmış olur.
            Kullanıcı Hesapları: Bilgisayarımızda yeni bir kullanıcı hesabı oluşturmak için kullanılır. Unutmayalım yeni bir kullanıcı hesabı açmak bizim verilimizin güvenliği için kesinlikle yeterli değildir. Sadece kendi masaüstümüzden bilgisayarımızı açarız. Her kullanıcı aynı bilgilere rahatlıkla ulaşır. Bilgilerimizi güvenli yapmak istiyorsak yapmamız gereken işlem onları şifrelemektir.
            Yeni bir kullanıcı hesabı açmak için “Kullanıcı hesapları/Kullanıcı hesapları ekle veya kaldır” komutları ardından açılan pencereden “Yeni Hesap oluştur” komutunu tıkla açılan pencerede:
“Yeni Hesap adı”: Bir hesap adı yaz
 “Hesap oluştur “ komutunu tıkla
İşlem tamamdır. İstersek hesabımızı şifreleriz istersek fotoğrafımızı değiştiririz. Unutmayalım ortak kullanılan bir bilgisayarda hiçbir zaman hesap şifrelemek doğru değildir. Ancak ayrı ayrı kullanıcılar kendi hesaplarını şifreleyebilir ama tek bir kullanıcı hesabını şifrelemek diğer kullanıcıları mağdur edecektir.
              Görünüm ve Kişiselleştirme: Masaüstü arka planını değiştirmemizi sağlar.
            Saat dil ve bölge: Saat ve dil ayarlarımızı yapmamızı sağlar.
      
      Tüm ses ve donanım ayarları: Bu komutu tıklayınca açılan pencereden istediğimiz donanımla ilgili ayarları yaparız. Şimdi aşağıdaki fotoğrafı inceleyelim ve tanımaya çalışalım.


Yazıcı ses maus ayarları hepsini daha önce anlattık Vista işletim sisteminin diğerlerinden bir farkı olmadığı için burada yeniden anlatmıyoruz. Zaten normal olarak bilgisayarımıza takılı olan bütün donanım Vista tarafından kurulum esnasında tanımlanarak bilgisayarımıza kurulur. Şayet kurulmamış bir donanım varsa bunu kendisi bulup bilgisayarımıza yükler. Eğer bilgisayarımızda donanım yoksa o zaman donanım sürücülerini bulup bilgisayarımıza yükleriz ki bunların kurulumunu daha önce anlattık.
Görünüm ve Kişiselleştirme
Masaüstü öğelerinin görünümlerini değiştirir. Gerek arka plan gerek çerçevelerin görünüm renkleri, gerekse ekran çözünürlüğü ayarlarını bu pencere ile yaparız. Eski sürümlere oranla daha kullanışlı diyebileceğimiz bu komutla istediğimiz değişikliği önizleme ile gerçekleştiririz.
            Windows Kenar Çubuğu komutu ile bilgisayarımızda ekrana ek bir menü çağırırız ve bu menüde görülmesini istediğimiz öğeleri seçeriz. Ayıra menünün ekranın neresinde bulunması gerektiğini yine kendimiz ayarlarız. Kullanımını daha sonra açıklamak üzere bir farklı özelikte İnternete bağlı iken program çağırmak özelliğidir. Bu özellikte eski sürümlerde bulunmaz. Vista ile gelen bir özelliktir.
Şimdi Windows Kenar Çubuğu özelliğini kurmaya çalışalım. Öncelikle Windows Kenar Çubuğu komutunu tıklayınca karşımıza yeni bir pencere açılacaktır. Bu pencerede açılacak olan menülerle ile ilgili özelliklerin seçimi ile ilgili ayarları yaparız.
Önce Kenar Çubuğu ekranın sağına mı soluna mı yerleştireceğimizi ardında Kenar Çubuğunda bulunmasını istediğimiz araç çubuklarının seçimini yaparız daha sonrada “Tamam “ komutu ile Kenar Çubuğu ekrana açılmış olur. Aşağıdaki fotoğrafta hem Kenar Çubuğu ayarlarının yapıldığı pencereyi hem de Kenar Çubuğu nun ekrandaki durumunu görüyoruz.
  
Burada resimler üzerine mausumuzun sol kulakçığı ile tıklayarak açılan menüden de istediğimiz ayarları yaparız istediğimiz zaman aynı pencereden gidip Kenar Çubuğu kaldırabileceğimiz gibi Kenar Çubuğu üzerindeki resimlere de tıklayarak istediğimiz resimlerin veya görüntülerin ekrandan kaldırılmasını sağlarız.

  
Burada kapatılan Kenar Çubuğu görev çubuğu üzerine yerleşir istediğimiz zaman ikonu üzerine tıklayarak Kenar Çubuğunu açarız.

KLASÖR OLUŞTURMA

Masaüstü konumunda iken mausun sol kulakçığı ile boşluğa tıkla açılan pencereden “New / Folder” komutlarını tıklayınca, karşımızda klasör oluşur. Aşağıdaki resimde açılan pencere ve komutu görüyoruz. Windowsun eski sürümlerden hiçbir farkı yok 
 
Masaüstü Görünümü Ayarları
Masaüstünde bulunan öğeleri düzenlemek için sırayla önce boyutlarına göre seçelim yapacağımız işlem:
“Masaüstü/Mausun sol kulakçığı ile tıkla” /açılan pencereden İstediğin örneği seç küçük büyük klasik aşağıda ki resimde seçim ve sonuçlarını görüyoruz.


Yerleştirme düzeni için yapmamız gereken işlemler sırasıyla:
Masaüstü mausun sağ kulakçığıyla tıkla açılan pencereden yerleştirme düzenini seç işlemi aşağıdaki resimde görmüyoruz.

Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Dos sınav soruları

WordArt kullanımı

Outlook Express kurulum ve kullanımı