FrontPage programını kullanarak Web sitesi yapmak


FRONT PAGE KULLANMAK

Web sayfası yapımı ile uğraşmak isteyenler için en kolay yollardan biride Ofis paketinin bir parçası olan FrontPage programını kullanmaktır. Sırasıyla:

Başlat/Programlar/FrontPage menülerinin tıklanması ardından karşımıza aşağıdaki gibi bir sayfa açılacaktır. Tabiî ki buraya bir şey yazamayız. Ardından
































 “Dosya/Yeni/Sayfa” veya Web sayfası menülerini tıklayıp açılan görev bölmesinden:

“Sayfa şablonları” komutlarını tıklayarak aşağıdaki sayfaya gelelim burada tek tek Web sayfa seçeneklerini inceleyerek bizim için en uygun olan seçeneği alalım ve web sayfası yapmak üzere tıklayalım. Ben burada “İç İçe Hiyerarşi” adlı seçeneği tıkladım ve önizlemeden sayfa görünümü hoşuma gittiği için bu seçeneği web sayfası yapmak üzere seçtim ardından da “Tamam” komutunun tıklayıp ana sayfamı oluşturmaya başladım Frontpage in bizim için en güzel yanı birincisi Türkçeye




























çevrilmiş olması ikincisi de menülerinin tamamen Word ile benzerlik göstermesidir. Dosya-Düzen-Görünüm vs. Hepsi aynı işlemler olduğu için ayrıca burada anlatmıyoruz. Her penceredeki “Yeni Sayfa” komutunu tıklayıp sayfaların açılmasını sağlayalım. Tıpkı aşağıdaki resimde görüldüğü gibi. Sayfalar veri girmeye müsait beyaz sayfalar haline geldi.
Şimdi bu sayfaların yerleşimini planlayalım hangi pencereye ne yazacağız burada biz sol taraftaki pencereye “Ana Menü” başlığı yazıp link vereceğimiz başlıkları buraya yazalım. Sayfanın sağ üst köşesine “Web Sayfamıza Hoş geldiniz” diye klasik bir başlık girelim. Alt kısımda bulunan sayfaya da istediğimiz verileri yazmaya başlayabiliriz.





























Tabiî ki bu sayfaların yerleşimide web sitemizin görünümü açısından önemlidir. Sayfanın düzgün bir şekilde görünmesi, rahat açılması istenen bilgilere kolay ulaşılması bizim ana sayfadaki düzenlemelerimize bağlıdır. Sayfamızı açanlar açtığına pişman olmamalı tam aksine baktığı vakit istediği bilgilere rahatlıkla ulaşabileceği bir düzende olması ve web sitemizin içindeki bilgilerin mahiyeti hakkında kullanıcıya bilgi ve ipuçları vermelidir.
            Ana sayfayı az çok tasarladıktan sonra web sitemizi kaydedelim sitemiz bir frameli sayfa olduğu için sayfaların dikkatle tek tek aynı klasöre kaydedilmesine dikkat edeceğiz. Yoksa bir sayfa başka bir klasör diğer sayfa başka bir klasöre kaydolursa web sitemizi başka bir yerde açmaya kalktığımızda bazı sayfaların açılmadığını görürüz. En uygun yer Belgelerim klasöründeki “Weblerim” klasörüdür. Bu klasöre sitemizi kaydedelim daha sonra başka bir klasöre sitemizi aktarırız.



























”Kaydet”  komutunu tıkladık birinci sayfa ikinci sayfa üçüncü sayfa derken sıra ana sayfamıza gelmiştir. Web sitelerinde daima ana sayfa “İndex” veya “Default” diye adlandırılır. Yoksa Almış olduğumuz, hostingimiz sitemizi açamaz. Sürekli sayfa bulunamadı diye hata mesajları verir.

            İndex adı ve sayfamızın kaydı ardından artık ana sayfamız oluşmuştur.

Sayfada çok enteresan görüntüler flash apletler, grafikler, gifler olmayabilir ama mutlaka yeni bilgilere ulaşacağımız linklerimiz ve sayfalarımız olmalıdır. Hem bunlar bir tane iki tane değil bol bol olmalı ki ziyaretçilerimiz sayfamızı gezerken aradıklarını ulaşabilsin ve ihtiyaç duyduğunda tekrar sayfamızı ziyaret etsin. Yoksa iki sayfayla veya hiçbir içeriği olmayan bir web sitesinin hiçbir zaman bol ziyaretçisi veya müdavimleri olmaz. Hedef daima daha fazla ziyaretçiye ulaşabilmek olmalıdır.
    

        

Şimdi ilk veri sayfamızı oluşturalım. Bunun için bir sayfada  “Duvar kâğıtları” oluşturalım. Daha sonrada bu sayfaya ana menüden link verelim.
Bunun için “Ekle/Web bileşeni/Fotoğraf galerisi” menüleri ardından açılan sayfadan bakalım ve bizim için en güzel fotoğraf yerleşimini seçelim.
Yukarıdaki fotoğrafta bu sayfayı görüyoruz. Seçilen sayfa ardından da “Son” komutunun tıklayıp fotoğraf ana yerleşim sayfasının açılmasını sağlayalım.
            Son komutu ardından açılan “Fotoğraf galerisi Özellikleri “ penceresine istediğimiz fotoğrafları eklemek için “Ekle/Dosyadan alınan resimler” komutlarını tıklayalım, eğer bir tarayıcıdan resim alacaksak o zamanda “Tarayıcı veya kameradan alınan resimler” komutlarını tıklamamız gerekir. Fakat biz hazır klasörümüzdeki resimleri sayfamıza yüklemek istiyoruz. Bu nedenle de “Ekle/Dosyadan alınan resimler” komutları ardından resimlerimi seçip tek tek veya topluca sayfama yükledim burada





























resimlerin üzerine ayrı ayrı tıklayıp boyutlarını istediğim gibi ayarladım veya oldukları ayarda bıraktım. Bu sayfada kullanacağımız Yazılarımızın boyutu ve biçimini istediğim gibi seçip “Küçük resim boyutu” penceresindeki okları tıklayarak ayarlarım.

Burada pencerenin alt kısmına dikkat edersek yapacağımız çalışmalarla ilgili açıklamalarda burada gösterilmektedir. Bu açıklamaları da okuyarak çalışmalarımızı yönlendirebiliriz.

            Resimleri eklememizin yanında yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi resimlerimizin konusu ile ilgili açıklamaları da sayfamızın alt kısmında bulunan “Resim Yazısı ve Açıklama” pencerelerinden ilave edebiliriz.

Ayrıca bu yazı ve resimleri renk boyut ve yazı tipi olarak ta yine aynı pencereden ayarlayabiliriz.Bunları yukarıda ki resimde gayet açık ve net bir şekilde görüyoruz.

SAYFALARA LİNK VERME

            Web sitemizdeki sayfaların ziyaretçiler tarafından ziyaret edilebilmesi için birbirlerine linklerle bağlanmaları gerekmektedir. Peki, sayfalarımızı nasıl linklerle birbirlerine bağlayacağız. Bunu bir örnekle açıklayalım.
Önce Ana sayfamızdaki Ana Menü başlığı altına yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi “Duvar Kâğıtları” diye bir başlık girelim. Ardından bu başlığı Mausla tarayıp seçili hale getirelim daha sonrada ya “Ekle/Köprü” ,

ya da  
  resmini tıklayıp açılan sayfadan aşağıdaki resimdeki gibi link vermek istediğimiz “resimlerim” sayfasını bulup seçili hale getirdim zaten Adres satırına da baktığımızda “resimlerim. htm” linkinin gözüktüğünü görürüz. Ardından Tamam komutu ile başlığımıza link vermiş oluruz ve baktığımızda
























Link verilen satırın altının bir çizgi ile çizildiğini ve link verilen satır üzerine gelince de imleç’in el işaretini aldığını göreceğiz.
            Eğer bu çizgiyi kaldırmak istersek satırı seç ardından Araç çubuklarındaki altı çizili veya A harfini tıklayalım çizginin kaybolduğunu göreceğiz. Ayrıca sayfamızı Web sayfası olarak açtığımızda Ana menü den “Duvar Kâğıtları” satırı üzerine Mausla geldiğimizde imleç’in el halini aldığını göreceğiz. Üzerine tıklayınca da resimlerim sayfasının açıldığını göreceğiz.

            ARKA PLAN

    Şimdide sayfamızın arka planını renklendirelim. Biz hazır desenli web sayfalarını kullanabileceğimiz gibi açtığımız sayfanın da arka planını renklendirebiliriz. Peki, sayfayı nasıl renklendireceğimizi öğrenelim.

































Yukarıdaki resimde sayfanın üst kısmını renklendirdim. Önce renklendirmek istediğim sayfayı seçtim ardından “Biçim/Arka Plan” seçenekleri ardından açılan pencereden istediğim renkleri seçip “Tamam” komutunu tıkladım.

Seçtiğim sayfanın renklendiğini yazıların da aşağıda resimdeki gibi seçtiğim rengi aldığını göreceğim.
Eğer arka plana sade bir renk değil de bir resim koymak istiyorsam o zamanda yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi “Arka Plan resmi” komutunu aktif hale getireceğiz daha sonra da “Göz at” butonunu tıklayıp istediğimiz resmi bularak seçip sayfamıza ekleyeceğiz.



             

























Yalnız şunu unutmayalım ki buraya koyulacak bir resim dosya boyutunu büyütecektir. Bizim için önemli bir konuda dosyalarımızın küçük olması ve fazla alan kaplamamasıdır. Ayrıcada dosya boyutu ne kadar küçük olursa dosya o kadar hızlı açılır.

             KAYAN YAZI

         Şimdide sayfamıza çeşitli görsel zenginlikler katalım bunun için önce sayfamızın başlığında bulunan “Web sayfama hoş geldiniz” başlığını kayan bir yazı haline getirelim. Bunun için sıra ile :

            Yazımızı seçelim ardından “Ekle/Web bileşeni/Kayan Yazı” komutlarını tıklayalım. Açılan pencereden salınım yönünü, süresini, genişliğini seçelim ve  “Tamam” komutunu tıklayıp işlemimizi bitirelim ve web sayfamızı açıp çalışmasına bakalım hem de değişik varyasyonları deneyelim.


  
Aşağıdaki resimde de gördüğümüz gibi daha birçok seçeneği kullanıp kayan yazımızı değişik biçimlere sokabiliriz. Yazı stilinde, yazı rengine salınım hızından, salınım yönüne metin boyutundan, salınım aralığına kadar birçok düzenleme yapabiliriz. Yazının arka plan rengini değiştirebiliriz. Yüksekliğini genişliğini istediğimiz gibi ölçüler vererek ayarlayabiliriz. Eğer hareketli bir yazıysa hareketin sürekli veya belli aralıklarla olmasını ayarlamak yine bizim elimizdedir.

            Tüm bu ayarlama seçeneklerini aşağıdaki fotoğrafta veya bilgisayarımızda açtığımız pencerede görebiliriz.

























SATIR İÇİ ÇERÇEVE EKLEMEK

            Daha önce de belirtmiştik daima web sayfamızın zenginliği içeriğinin fazla olması ziyaretçilerin istedikleri verilere en kısa yoldan ulaşması daima tercih edilen özelliklerdir. Bu özelliklere bir yenisini daha eklemeye çalışalım. Yeni ekleyeceğimiz özellik satır içi çerçeve özelliğidir. Nasıl ekleyeceğiz:
Şimdi de sayfamıza satır içi çerçeve ekleyelim. Bu çerçeveyi ayrı bir sayfa olarak düşüneceğiz. Ona göre sayfamızı ayarlayacağız. Aşağıdaki gibi bir çerçeve eklemek için:

 “Ekle/Satır içi Çerçeve” komutları ardından





















“Tamam,  “ komutu ile sayfamıza döneriz.” Yeni sayfa komutlarını tıklayıp sayfaları aktif hale getiririz.

            WORDART YAZISI EKLEMEK
           
            Şimdide sayfamıza WordArd la yazılmış bir başlık ekleyelim. Burada da aynen Word de olduğu gibi Word Art metnini rahatlıkla dosyama ekleyebilirim. Zaten FrontPage in en önemli özelliği Türkçeye çevrilmiş olması ve menülerinin Word le aynı yapıya sahip olmasıdır. Word art metnini dosyamıza eklemek için : “Ekle/Resim/WordArd” komutları ardından açılan galeriden istediğim modeli seçip “Tamam”  komutunu tıklayalım. Karşımıza açılan metin penceresine ilk örnek olarak “Deneme” diye bir başlık girelim. Ardından araç çubuklarını kullanarak menümüzü biçimlendirelim.

            Hazırladığımız metnin görünümünü ve çalışıp çalışmadığını öğrenmek 




























için sayfanın sol alt köşesindeki “Önizleme” komutunu tıklayarak sayfamıza bakalım ve beğenmediğimiz kısımlarında kendimize göre istediğimiz düzenlemeleri yapalım. Aşağıdaki resimde de biz hazırladığımız WordArd metninin Web sayfası olarak görünümünü inceleyebiliriz.

            Yine aynı menüyü kullanarak sayfamıza fotoğraf, herhangi bir klasörden küçük resim ve otomatik şekiller, videolar ekleyebiliriz.

          SAYFAMIZA SAYAÇ EKLEMEK

          Şimdide web sitemizin trafiğini öğrenmek istiyoruz acaba ziyaret ediliyor mu? Ziyaretçi sayısı ne kadardır, hangi sayfalar daha çok ziyaret edilmektedir. Bunu öğrenmenin en sağlıklı yolu sayfamıza bir sayaç eklemektir. Yalnız burada online olursak saat daha sağlıklı çalışır. Aksi halde çalışmayacaktır. Saat eklemek için sırayla “Ekle/Web bileşeni/İsabet sayacı” komutları ardından açılan pencereden istediğimiz saat modelini seçip “Son” komutunu tıklayalım. Aşağıdaki resimde de örneklerini görüyoruz. Yalnız sayaç normal bir kurulumda çalışmaz çalışabilmesi için internete bağlı olmamız ve tarayıcı programımızın FrontPage olması gerekir. Bir kısım dosyaları online olarak bilgisayarımız alacaktır. Yoksa boşuna emek vermiş oluruz.




            Bu ve benzeri daha birçok özellik sayfamıza eklenebilir.Bunları da zamanla uğraşarak daha iyi anlayacağız.

SAYFAYA MP3 EKLEME

Frontpage de yapabileceğimiz işlemlerden biride sayfamıza mp3 eklemektir. Şimdi sayfamıza mp3 ekleyelim ve sayfamızı ziyaret etmek isteyenler isterlerse müzik dinlesinler bu işlem için sırasıyla:
“Ekle/Web bileşeni” komutlarını tıkladıktan sonra karşımıza açılan pencereden “Gelişmiş denetim/Eklenti/Son” komutlarını tıklayalım yine karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere açılacaktır. 




            Bu penceredeki “Göz at” düğmesini tıklayalım ardından mp3 parçalarımızın bulunduğu klasöre gidelim ve mp3 parçamızı seçerek “Tamam” komutunu tıklayalım sayfamızı önizleme komutunu tıklayarak veya kaydedip web sayfası olarak açalım ve müziğimiz dinlemeye başlayalım.



Yorumlar

  1. Merhaba otomatik küçük resim oluşturma bölümünde ilk ufak resimlerin boyutlarını nasıl büyütebiliriz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Dos sınav soruları

WordArt kullanımı

Outlook Express kurulum ve kullanımı