Outlook Express kurulum ve kullanımı

            Aşağıda da gördüğümüz gibi Outlook Express bizim internette, Elektronik posta yoluyla haberleşmek için rahatlıkla kullanabileceğimiz çok özel ve güzel bir haberleşme aracıdır.
                        
Günümüzde ücretli ve ücretsiz email hesabı açan birçok siteler vardır. Yahoo, Tripod, Hotmail, Google gibi yabancıların yanında Mynet,   vs. gibi yerli kuruluşlarda ücretsiz Email hesabı açmaktadır.

Outlook’tan faydalanabilmek için öncelikle Outlook’un bilgisayarımıza kurulmuş olması gerekir, Aşağıdaki resim Outlook programının tıklanması ardından açılan giriş sayfasıdır. Şimdi biz bu sayfaya bir posta hesabı kuralım:

           OUTLOOK EXPRESS İLE MAİL HESABI AYARLAMA

1. Outlook Express’in Araçlar menüsüne gidelim ve Hesaplar menusunu tıklayalım. Bu durumda karşımıza aşağıdaki pencere açılacaktır.  


Açılan pencerede Ekle düğmesine tıklayıp Posta’yı seçelim. Gelen Pencereye kullanmak istediğimiz adımızı yazıp ileri düğmesine tıklayalım.

            2. Açılan penceredeki Görünen Ad alanına karşı taraftaki kullanıcıların bizi hangi adla görmesini istiyorsak o adı girelim ve ileri düğmesine tıklayınız. Biz burada Okuyan kullanıcı adını aldık.

         3. Açılan penceredeki E-posta adresi alanına bize verilen “okuyan@yahoo.com” uzantılı mail adresini yazıp “İleri” düğmesini tıklayalım.


   4. Açılan pencerede en üstte bulunan Gelen Posta Sunucum kısmında POP3 giden posta kutusuna mail.yahoo.com yazalım ve ileri düğmesine tıklayalım.


5. Açılan pencerede Hesap adı alanına bize verilen kullanıcı adımızı Parola alanına bize verilen şifreyi yazalım ve ileri düğmesine tıklayalım.



6.Aşağıdaki resimdeki gibi açılan pencere içinde Son düğmesine tıklayalım.



7. okuyan@yahoo.com adlı bir hesap oluşmuştur. Bu hesabı seçili hale getirip Özellikler düğmesine tıklayalım.

8. Açılan pencerede Sunucular sekmesine geçelim. Pencere içinde bulunan Sunucum kimlik doğrulaması gerektiriyor yazısı yanındaki kutucuğu işaretleyelim ve Ayarlar düğmesine tıklayalım.


9.Açılan pencere içinde “Oturum açarken kullanılacak:” düğmesini seçip Hesap adı ve şifre alanlarına bize verilen kullanıcı adı ve şifreyi yazıp Tamam düğmesine tıklayalım. Bir önceki pencerede de tamam düğmesine tıklayalım. İnternet hesapları penceresini kapat düğmesine tıklayarak kapatalım. Artık hesabımız hazırdır.

                    
Kurulum işleminin ardından şimdi de kullanımı öğrenmeye çalışalım:

Kullanım için ya masaüstünden Outlook ikonunu tıklamakla ya da E-mail menüsünü tıklamakla işe başlarız, açılan pencerede:


Gelen kutusunda başkaları tarafından bize gönderilmiş olan mesajlar,
Giden kutusunda ise bizim gönderdiğimiz fakat henüz Outlook tarafından gönderilmemiş mesajlar bulunur.
Gönderilmiş E-mail kutusunda bizim başkasına gönderdiğimiz Emaillerin bir sureti bulunur.
Silinmiş kutusunda ise bize gelip de sildiğimiz mesajlar bulunur. Biz eğer bir yere mesaj göndermek istiyorsak:
“Dosya/Yeni/Posta iletisi” seçeneklerini tıkladığımızda karşımıza aşağıdaki pencerede görüldüğü gibi bir ileti penceresi açılacaktır.
Bu pencere de Kime bölümüne göndereceğimiz kişinin E-mail adresini mutlaka yazmamız gerekir.


Konu ve bilgi bölümlerini yazmasak da mesaj iletilir, alt pencereye ise yazmak istediğimiz mesajı yazarak Gönder düğmesine basarız ve mesaj istediğimiz adrese ulaşır. Özellikle yabancı Emailleri kullanımda mümkün mertebe ü,ç,ş,ı,ğ...gibi Türkçe de kullanılan fakat batı dillerinde kullanılmayan karakterleri kullanmayalım yoksa karşımızdakilere bizim anlattığımızın çok zıttı sözcükler ulaşabilir veya “Eşleşme bulunamadı” gibi mesajlar çıkar.
Görünüm menusu ile sayfanın görünmesini istediğimiz şekilde düzenlemesini yaparız. 
Gelen ve giden postalarımızı kontrol etmek için Gönder/Al” komutunu tıklarız ve bize ait tüm mesajlar kontrol edilerek bize bilgi verilir. Aşağıdaki resimde menü de bu seçeneği görüyoruz.


Bundan başka düzenlemeleri diğer bilgilerimize dayanarak kendimiz yapmaya çalışalım.
Şimdide Outlook penceresindeki araç çubuklarını ve görevlerini öğrenmeye çalışalım.


1-Yeni Posta           :Yeni bir posta iletisi göndermemizi sağlar
2-Yanıtla                   :Gelen herhangi bir emaile doğrudan cevap vermemizi sağlar.
3-Tümünü Yanıtla  :Tüm gelen emaillerimizi cevaplamamızı sağlar
4-İlet                           :Gelen emaili başkasına göndermemizi sağlar.
5-Yazdır                    :Emailimizi yazdırmamızı sağlar.
6-Sil                            :Seçtiğimiz emailimizi silmemizi sağlar.
7-Gönder /Al            :Yukarda açıklamıştık. Gelen ve giden emaillerimiz kontrol ederiz.
8-Adresler    :Hem email defterimize kayıtlı emaillerimizi kontrol etmemizi hem de emaillerimizi kayıt etmemizi, emaillerimiz üzerinde düzenleme yapmamızı sağlar.
9-Bul              : Elektronik postalar arasında arama yapar.
Şimdi adres defterine nasıl kayıt yapacağımızı öğrenelim. Önce Aşağıdaki resme bakalım “Kişiler” penceresinde bulunan herhangi bir kişiyi email defterime kayıt etmek için ana menüden “Araçlar/Göndereni adres defterine ekle” seçeneği ile doğrudan emaili göndereni adres defterime kaydettim. Şimdide adres defterini açarak kayıt olan adres üzerinde düzenlemeler yapmaya çalıştım. Aşağıdaki resimde Adres defterinin açık şeklini görüyoruz.


Buraya yeni bir kayıt eklemek için “Yeni” komutunu tıkladım açılan Adres Defterime kendi kaydımı girdim. Aşağıdaki resimde örneğini görüyoruz.

Burada adres defterimin üst kısmında ki menüyü kullanarak kayıtlar üzerinde istediğim düzenlemeleri yaparım. İstediğim kayıtları silerim.

İnternette kullanılan terimler ve açıklamaları:

Applet: HTML sayfasının içine gömülebilen küçük Java programlarıdır. Bandwidth: Bir bağlantıdan yollayabileceğiniz bilgi miktarı. Baud: Genel kullanım olarak bir modemin bir saniyede ne kadar bit alıp verebileceğinin göstergesidir.
Bps :(Bits-Per-Second) 2 bağlantı noktası arasında verinin ne kadar hızlı transfer edildiğinin göstergesi. Örneğin bir 56.000 Bps modem saniyede 56.000 bit transfer edebilir.
Browser: Kısaca en anlaşılır dilde internette gezinmemiz için kullandığımız program Certificate Authority: SSL bağlantılarda kullanılan Güvenlik Sertifikaları (Security Certificates) nı sağlayan otorite.
CGI :(Common Gateway Interface) - Server dakiProgramların birbirleri ile iletişim kurmalarını ya da diğer programların Web Server ile nasıl iletişim kuracaklarını belirleyen kurallar seti. Genellikle web server dan datayı alan ve bu data ile küçük işlemler yerine getiren (forma yazılan bilgileri e-mailOlarak atmak gibi) küçük programlardır.
            Cgi-bin: Web Serverda CGI dosyalarının bulunduğu dizine verilen genel isim.
Client: Bir sunucu ya da başka bir bilgisayar ile bağlantı kurup veri alış-verişinde bulunulmasını sağlayan yazılım.
            Cookie: Internet’te en çok kullanılan anlamıyla, Web Server tarafından Web Browser a gönderilen, Browser tarafından save edildikten sonra Server’dan yapılan ek istemler sırasında tekrar server a gönderilen bilgidir. Cookieler login ya da registration bilgileri, alışveriş kartı vs. gibi bilgileri içerebilirler.
Domain Name: Bir Internet sitesini tanımlayan adres. (www.xxx.com.tr gibi)
Ethernet: LAN daki ağlama (networking) işlemleri için kullanılan oldukça yaygın bir metot. Ortalama hızı yaklaşık olarak 10.000.000 bps dir.
            FAQ :(Frequently Asked Questions) Sıkça Sorulan Sorular.
            FTP  :(File Transfer Protocol) Internet siteler arasından dosya alışverişinde bulunabilmek için kullanılan protokol.
            Hit: Browser tarafında Web Servera yapılan tek bir isteme hit denir. Örneğin 3 adet resim içeren bir sayfa çağrıldığında 4 adet hit olur. 1 adet sayfa için + 3 adet de içindeki resimler için.
            Host: Network üzerinde diğer makinelere servis veren herhangi bir makine.
            Internet: 2 veya daha fazla network ün birleşmesiyle oluşan yapı.
            Intranet: Firma içinde bildiğimiz Internet yazılımlarının kullanıldığı sadece firmaya özel network.
            IP Number: Internet üzerindeki her bir makineye özel, noktalarla birbirinden ayrılan 4 kısımdan oluşan sayı. 195.142.130.1 gibi.
            ISDN :(Integrated Services Digital Network) 128.000 bps hızındaki özel telefon hattı. (Normal hatların hızı 56.000 – 64.000 bps dir).
            Mailing List: Email listesi. Kullanıcının tek bir adrese mesaj göndererek, üye olan kullanıcılara bu mesajın dağılmasını sağlayan mesajlaşma sistemi.
            Mirror: Genellikle bir şeyin tam olarak aynısının kopyasının alınmasıdır. Bu bir hard disk, ya da ftp site ya da web site olabilir.
            Modem :(Modulator-DEModulator)
            Network: Bilgisayar ağı
            Newsgroup: Usenet üzerindeki tartışma gruplarına verilen isim.
            NIC :(Networked Information Center) - Bir network için bilgilerin tutulduğu birime denir. En meşhuru domain isimlerinin kaydının yapıldığı InterNIC dir.
            Node: Network e bağlı olan bilgisayar.
            POP :(Point of Presence veya Post Office Protocol) Point of Presence anlamında network un bağlanılabilecek bir noktasının bulunduğu şehir ya da lokasyon. Örneğin ISP niz Ankara'dan sonra İstanbul’da bir POP açıyoruz derse, İstanbul'dan Ankara’daki merkeze bağlı olan ve İstanbulluların dial-up olarak şehir içi arayarak bağlanabilecekleri bir İstanbul şubesi açıyor demektir. Post Office Protocol anlamında ise Eudora, Pegasus gibi mail programlarının mail alışverişinde kullandıkları protokol anlaşılmaktadır.
            PPP :(Point to Point Protocol) Internet için TCP/IP bağlantısını modem ile kurmak için oldukça sık kullanılan bir protocol.
            Security Certificate: SSL protokolü tarafından güvenli bağlantılar için kullanılan bilgiye verilen isimdir. (Güvenlik Sertifikası) SSl bağlantısının gerçekleşebilmesi için her iki tarafın da geçerli Güvenlik Sertifikasına sahip olması gerekir.
            Spam (Spamming) :Kullanıcılara gönderilen istenmeyen mesajlar.
            SQL :(Structured Query Language) - Programlama dili.
            SSL :(Secure Sockets Layer) - Netscape Communicaations tarafından tasarlanan, Internet üzerinden şifrelenmiş, güvenli iletişimi sağlayan protokoldür. SSL çoğunlukla browserlar ile sunucular arasındaki iletişimlerde kullanılır. http ile başlayan bir Internet adresinde SSL bağlantısının kullanılacağı anlaşılır. SSL bağlantısındaki her iki tarafın da Güvenlik Sertifikasına (Security Certificate) sahip olması gerekir. Her iki taraf da bilgiyi göndermeden önce şifrelerler. Ve bu şifreyi sadece doğru Güvenlik Sertifikasına sahip olan karşı taraf çözebilir.
            URL :(Uniform Resource Locator) WEB in bir parçası olan bir kaynağın adresini belirtmek için kullanılan standart.

Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Dos sınav soruları

WordArt kullanımı