İnternette Güvenli alışveriş işlemleri




İnternette güvenli bir alışveriş için neler yapmalıyız nelere dikkat etmeliyiz

Gelişen teknoloji yaygınlaşan alışveriş çılgınlığı yoğunlaşan trafik reklamlardaki cazibe bizi internetten alışverişe yönlendiriyor.

            İlk zamanlarda insanlarda sanal ortamdan alışveriş fikri pek yaygın değildi. Hatta çok tehlikeli idi ama zamanla düşünceler değişti. Bir iki deneme yukarıda saydığımız gerekçeler giderek sanal ortamdan ticareti yaygınlaştırmaya başladı ve her yıl belli oranlarda da bu alışveriş artarak devam etmektedir.

            Peki, alışveriş devam etmektedir ama güvenlik ne durumda acaba sanal ortamdan yapılan işlemler güvenlimi veya güvenliğini sağlamak için ne yapmalıyız, Nasıl yaparsak kendimize güvenli bir ortam oluşturabiliriz. Her gün medya organlarında okuduğumuz gördüğümüz sanal soygun haberlerine kurban olmamak için neler yapmalıyız..

            Bir kere şunu bilmeliyiz %100 güvenlik diye bir şey yoktur her zaman için risk vardır. Helede hata yapmaya açık ortamlarda bu risk oranı daha da yükselmektedir. Eğer neyi nasıl yapacağımızı bilmezsek tehlikeye açık davetiye çıkarmış ve kendi güvenliğimizi tehlikeye atmış oluruz. Zaten haber organlarında okuduğumuz birçok soygunda kullanıcıların nasıl hareket edeceklerini bilmemelerinden kaynaklanıyor. Burada hani atalarımız karda yürü izini belli etme derler ya bizde işlem yaparken geride izler bırakmamaya özen gösterelim ki sonra istenmeyen durumlarla karşılaşmayalım. 


Dedik ya çoğu soygun olayı kullanıcıların hatasından kaynaklanıyor evet T.C.Kimlik no diye bir numaramız var her şeyden önce bu numara çok önemli internette korsan siteler çıktı Key ödemleriniz için öncelikli kayıt yaptırın hemen sazanlar işe girişti. Sordum peki arkadaşlar bilgilerinizi girdiğiniz bu sitelerin güvenli olduğuna dair elinizde bir bilgi varmı?  hayır !... ee o zaman nasıl kendinize özel bilgilerinizi giriyorsunuz cevap hazır herkes yaptı bende yaptım bukadar yanlış bir cevap olamaz işte kendi elimizle kendi güvenliğimizi tehlikeye attık tabii ki basit bir örnek bunun çok daha vahim olanları var şimdi biz güvenliğimizi nasıl sağlayacağız onun üzerinde duralım ve kurbanların nasıl aldatıldığına dair örnekler verelim..

            Yıllar önce maaşların bankadan ödenme işlemleri yeni sayılır banka kartları yeni yeni çıkıyor email hesapları bilgisayar kullanımı yaygınlaşmaya başladı özellikle Ruslara ait hackerler tarafından bir deneme yöntemi email gönderiliyor açıyorsunuz T.C.Merkez bankası sayın………………. Bilmem kim kara para ile mücadele kapsamında kişisel bilgilerinize ihtiyaç duyulmuştur. Lütfen bilgilerinizi en kısa zamanda girerek oluşacak problemlere karşı bize falan filan devamında işte şuradan başlayın şayet sayfa açılmazsa aşağıdaki linki tıklayın eğer dikkat ederseniz arka planda bir Rus sitesine ait link görürsünüz, Hâlbuki düşünmeliyiz bir resmi kurum bizden böyle emaille bilgi istemez dayanağı yoktur eğer bilgi isterse bize resmi yazı yazar ve kendimizi çağırır. İste bir başka örnek falan hesaba şukadar para yatırın işte şu isteğinizi yerine getirelim bir ara bir web sitesi baylara bayan eş ayarlamak tuzağını kurdu ve birçok kullanıcı bu tuzağa düştü, sonra mahkemeler ama atı alan Üsküdar’ı  geçti..Bir başka örnek özellikle son zamanlarda Telekom yada Türkcell den gelen fatura ödeme miktarları ve hatırlatma mesajları kesinlikle uzak durun..

            Eğer sanal ortamda bir parasal işlem veya özel bilgilerimizi içeren bir işlem yapacaksak kesinlikle ortak kullanılan bir bilgisayarı kullanmamalıyız. Bu işin birinci ve olmazsa olmaz kuralıdır. Bilgisayar laboratuarı, İnternet Cafe, İşyerinde ortak kullanılan bilgisayarlar, dershane bilgisayarları, kesinlikle bunlarda böyle bir işlem yapılmamalı. Neden çünkü bu bilgisayarlarda ne tür programların kurulu olduğunu kimler tarafından kontrol edildiğini kullanım anında başkalarının takibinde olup olmadığını bilemeyiz, o halde bu gibi bilgisayarlarda kesinlikle böyle bir işlem yapılmamalıdır.

Bilgisayarınızda çalışırken hangi programların yüklü olduğunu bilin eğer bilmediğiniz bir program bilgisayarınıza yüklenmişse mutlaka kontrol edin araştırın sağlamlığından emin olmadıkça da özel bilgilerinizi içeren işlem yapmayın…

Şimdi kendi bilgisayarımızdan bir özel işlem yapacaksak nelere dikkat edeceğiz. Her şeyden önce bilgisayarımızın temiz olduğundan emin olmalıyız bunun içinde bilgisayarımızda mutlaka sürekli güncellenen ve ilk kurulum anında yüklendiğinden emin olduğumuz bir antivirus bir antispam fireval programı bulunmalı ve bu programlar mutlaka uptade edilmeli yoksa sürekli zararlı içerik  yazılım teknolojileri de gelişmektedir.Peki buraya kadar anlattığımız tedbirler  yeterli mi tabiî ki kesinlikle değil ..

            Herşeyden önce bilgisayarımızla internette dolaşırken bazı sitelerde bilgisayarımızda görünmeyen dosyaların çalışabilmesi için küçük bir programı veya eklentileri yüklememiz istenir bu bir tuzak olabilir eğer yüklenecek programı bilmiyorsak ve güvenli bir site değilse kesinlikle bilgisayarımıza böyle programları  yüklememeliyiz.Bu gibi programların tamamen saldırı amaçlı programları bilgisayarımıza yükleyebileceğini unutmamalıyız..

            Bizim email hesabımıza bir sürü mail gelir bu maillerin kim tarafından ne amaçla gönderildiğini bilmiyoruz masum bir reklam maili olabileceği gibi kesinlikle kötü amaçlı kullanıcıların bir tezgahı olabileceğini de unutmayın hele hele küçük bir programı bilgisayarınıza yüklemeniz isteniyorsa kesinlikle uzak durun ayrıca bu mailler daha farklı amaçlar içinde kullanılabilir.

Örnek size gönderilen mail açıldığı vakit karşı tarafa yerine ulaştığı bilgisini vermiş olursunuz o halde en iyisi mi siz kimden geldiğini bilmediğiniz maili  açarak güvenliğinizi tehlikeye atmayın..Bırakın mail kapalı kalsın ve kendi bekleme süresi sonunda kendiliğinden silinsin Peki bunlara dikkat ettik tamam mı hayır daha dikkat etmemiz gereken bir sürü  işlem var birazda bunlardan bahsedelim..

            Kesinlikle bilgisayarımızda alışveriş yaptığımız sitelerin güvenilir siteler olduğundan emin olmalıyız bir sürü alışveriş sitesi var ve hangisinin güvenli olduğunu nasıl bileceğiz öncelikle SSL sertifikası olmasına dikkat edeceğiz bunu da anlamanın en kısa yolu “https:// “ adres satırında olmasına dikkat edeceğiz eğer yoksa site şüpheli bir durumdadır.

SSL Nedir ?
(Secure Sockets Layer) - Netscape Communicaations tarafından tasarlanan, Internet üzerinden şifrelenmiş, güvenli iletişimi sağlayan protokoldür. SSL çoğunlukla browserlar ile sunucular arasındaki iletişimlerde kullanılır. http ile başlayan bir Internet adresinde SSL bağlantısının kullanılacağı anlaşılır. SSL bağlantısındaki her iki tarafın da Güvenlik Sertifikasına (Security Certificate) sahip olması gerekir. Her iki taraf da bilgiyi göndermeden önce şifrelerler. Ve bu şifreyi sadece doğru Güvenlik Sertifikasına sahip olan karşı taraf çözebilir.
 http://www.webgirisim.com/2009/05/guvenli-alisveris-icin-ssl-sertifikasi/



 O halde bilmediğimiz sitelerden güvenlik sertifikası olmayan sitelerden uzak duralım gerek kişisel bilgilerimiz gerekse kredi kartı bilgilerinin bilgisayarda kayıtlı kalmamasına dikkat edelim bilgisayarda yazarken bilgisayar klavyemiz yerine sanal klavyeyi kullanalım mutlaka daha güvenli olacaktır. Kesinlikle şifremizi kredi kartı bilgimizi bilgisayarımızda saklamayalım ve şifremiz kesinlikle 123456 veya 123321 veya 1111 gibi rakamlardan doğum tarihimiz plaka numaramız nüfus cüzdan seri numaramız TC numaramız olmamalı şifremizi belirli aralıklarla değiştirelim ve şifre verirken mümkünse harfleri de kullanalım şifrelerimizi dostta olsa kimseye vermeyelim telefon doğrulama şifremize dikkat edelim hesap numaralarımızı şifrelerimizi kâğıtlara yazıp ortalıkta bırakmayalım yukarıda söylediğimizi tekrar söyleyelim %!00 Güvenlik diye bir şey yoktur ama biz tedbirlerimizi alırsak mutlaka işe yarayacaktır.

            Mutlaka belirli aralıklarla bilgisayarınıza bakım yapın mutlaka sürücüleri temizleyin hatta virüs taramasından geçirin bunu siz unutup yapamıyorsanız programınızı ayarlayarak bilgisayarınızın düzenli şekilde istenilen işlemleri yapmasını sağlayın temizleme işlemi için “Başlat/Programlar/Donatılar /sistem araçları” menusundan işlemlerinizi programlayarak düzenli bir şekilde yapın ki sonra pişman olacağınız veya çok üzüleceğiniz durumlarla karşılaşmayın …..

           
           
           

Yorumlar

Belgeseller


Bu blogdaki popüler yayınlar

Dos sınav soruları

WordArt kullanımı

Outlook Express kurulum ve kullanımı